ul. Podmurna 1/3

Kolejne spotkanie projektowe to plenerowe zajęcia z „Dzikiej Kuchni”. W czasie działań w terenie zbierzemy jadalne rośliny, z których następnie przygotowujemy posiłki. Podczas obiadu podsumujemy zebrany dotychczas materiał etnograficzny i zdecydujemy o kształcie publikacji.

Głównym celem projektu jest edukacja regionalna dotycząca tradycyjnych form ziołolecznictwa, lokalnych przepisów kulinarnych i naturalnych kosmetyków. Temu ma służyć przygotowana w oparciu o zebrane mikroopowieści i przeprowadzone warsztaty kulinarne, zielarskie i kosmetyczne publikacja oraz cykl spotkań animacyjnych wokół niej prowadzonych. W II części projektu publikacja będzie promowana w bibliotekach w pow. golubsko-dobrzyńskim przez uczestniczki projektu, które staną się animatorkami lokalnego środowiska. Zebraną wiedzę konfrontować będziemy z artystycznymi działaniami, aby nadać współczesny kontekst tradycji oraz przekazać wiedzę w sposób przystępny i atrakcyjny dla odbiorcy. Projekt realizowany w ramach programu Narodowego Centrum Kultury EtnoPolska 2019.

Warsztaty dla grupy zorganizowanej